• fullslide1
  • fullslide1
  • fullslide1
  • fullslide1
  • fullslide1

Rólunk



Méhészetünket 2013-ban alapítottuk testvéremmel. Gyerekkorunk óta mindketten a természet rajongói vagyunk és imádjuk a mézet. Kezdetben csak ösztönös kíváncsiság hajtott, ám egyre több ismeretet szerezve a méhek világa egyszerűen magával ragadott minket, és ez a szerelem azóta tart. Ma már a méhészkedés legkedvesebb időtöltésünk és egyben második szakmánk.


Miért Tündérméhes? Tiszteletünk és elismerésünk kifejezése, ezért a tündéri avagy égi/isteni jelző. Bámulatos, milyen szorgalommal és alázattal teszik a méhek dolgukat nap mint nap, repülnek virágról-virágra, kihasználva rövidke életük minden percét. A természet körforgása nagy misztérium, és ennek a törékeny egyensúlynak a kaptárak pici szárnyas “tündérei” nélkülözhetetlen kulcsszereplői.


Méhesünk Szabolcsban, Nyíregyháza határán, szerencsés természeti adottságokkal rendelkező környéken helyezkedik el. Mézeinknek a változatos helyi növénytársulások különleges illatot és aromát kölcsönöznek. Manufaktúra méretben működünk, 100%-ban természetes fajta- és vegyesmézeket kínálunk, amit szeretettel csomagolunk és úgy nyújtunk át, ahogy a természet megalkotta.


Termékeink



Partnereink



A Méz

Története



A méz már az őskorban szerepelt az emberek étlapján, fontos szénhidrát és fehérjeforrás volt. Közel 16-20 ezer éves lehet az a spanyolországi Arana barlangban talált sziklarajz, ami lépes mézet gyűjtögető lányt ábrázol. Az ókor népei mézzel készült gyógyszerek receptjeit hagyták ránk, mézes süteményeket, mézbort és mézsört, a viaszból pedig szobrocskákat készítettek. Sokáig a méz volt az egyetlen édesítőszer, míg a cukor a velencei kereskedők közvetítésével Európába nem került. Az olcsó cukor megjelenésével a méz a 17. században elkezdett háttérbe szorulni, és csak napjainkban kezdi ismét elfoglalni méltó helyét a táplálkozásban és a természetgyógyászatban.

Hogyan készül?



A nektár gyűjtése az idősebb gyűjtőméhek feladata, a több és cukrosabb nektárt termelő virágokat részesítik előnyben. A nektárt szipókájukkal szívják fel, mézhólyagjukban szállítják a kaptárba, közben szűréssel, tisztítással és különböző enzimek hozzáadásával a mézzé alakítás már szervezetükben elindul. A kaptárba visszatérve a nektárt átadják társaiknak, akik sejtekbe öntik, és folytatódik a vegyi átalakítás. A mézzé érlelés során a szacharóz egy része és a keményítő egyszerű szőlő- és gyümölcscukorrá alakul át. Enzimek, savak, fehérjék adódnak hozzá illetve olyan anyagok, amik gátolják a gombák és baktériumok növekedését. A nektárt szellőztetéssel és párologtatással sűrítik, aminek végeredményeként a víztartalma 18-20%-ra esik vissza. Az érett mézet kis viaszlapkával fedik le és a sejtekben spájzolják.

Összetétele



A méz a természet igazi ajándéka, beltartalma roppant gazdag. Körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz: többek között gyorsan felszívódó egyszerű cukrokat (glükóz, fruktóz), 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, nyomelemeket, szerves savakat, antioxidánsokat, aroma anyagokat. Alapanyaga a közismert nektár, a növények nektármirigye által kiválasztott vizes cukoroldat. A méz az összegyűjtött nektárból készül. 1 kg méz előállításához a méhek közel 3-4 millió virágot látogatnak meg.

A Méhekről



Magyarországon a szelíd, szorgalmasan gyűjtő krajnai mézelő méh honos. Őshazája Szlovénia, neve az osztrák-szlovén határ mentén húzódó Karnika Alpok területéről származik. Hazánk mellett elterjedt fajta a Dunavölgyben Bécstől a Kárpátokig, Szlovákiában, a dél-lengyel területeken, az Alpokban Ausztria déli részén, Szlovénián és Horvátországon át egészen Bulgáriáig.

A háziméhek igazi társas lények. Családokban élnek, évszakonként változó népességgel. A család élén normál esetben egy méhanya áll, feladata a közösség összetartása és a generációk átörökítése. A családot legnagyobb tömegben a minden munkát elvégző munkásméhek teszik ki, míg a család legkisebb számú, egyetlen hímivarú tagjai a herék. Akárcsak egy valódi családban mindenkinek megvan a feladata, amelyet fejlett egymás közötti kommunikáció segít. A méhanya a szaporodás fenntartója és a család tevékenységének összehangolója, nélküle a család rövid időn belül elpusztulna. A herék rendeltetése kizárólag a méhanya megtermékenyítése, a kaptáron belül semmilyen munkát nem végeznek. A munkából a dolgozók veszik ki a legnagyobb részüket. A fiatalabb méhek 10 napos korukig a sejteket és a kaptárt takarítják, az utódokat táplálják. 10 napos koruktól már ismerkednek a külvilággal, viaszt termelnek, mézet és virágport raktároznak. 18-21 naposan a bejárat őrzése mellett, a meleg termelése és a szellőztetés a feladatuk. A gyűjtőmunkát 21 napos korukban kezdik el: nektárt, virágport, vizet, propoliszt hordanak. A nektár, víz- és virágporlelőhelyek felderítése a kutatóméhek feladata, akik hazatérve tánccal adják hírül társaiknak, ha gyűjtőforrásra bukkantak.

A méhek lakása eredetileg sziklaüregek vagy faodvak voltak. A háziméhek ma már az ember által készített kaptárakban élnek, melyben a viaszból készült lépek sejtjei a méz érlelésének és raktározásának, a virágpor tárolásának és az utódok nevelésének mindennapos színtere, ezért találóan „viaszváros”-nak is szokták nevezni. A kaptárban előforduló másik fontos anyag a propolisz, azaz a fák rügyeiről származó balzsam. A propoliszt a méhek melegebb napokon gyűjtik, repedések és nyílások betömésére, valamint lakásuk bejáratának szűkítésére használják. Antibakteriális tulajdonságának köszönhetően a bejáraton áthaladó méheket megvédi a vírusos és bakteriális fertőzések ellen. Erre utal az ógörög eredetű propolisz jelentése is: város előtt, város védelme.

A tavaszi hónapokban, amint megnyílnak a virágpor- és nektárforrások, a méhcsalád népessége lendületes növekedésnek indul. A nyár közepéig születő tavaszi-nyári méhek mindössze 35 napot élnek átlagosan. A nyári méhlegelők elvirágzása után újra fogyatkozik a népesség, megkezdődik a télre való felkészülés. A herék a család számára feleslegessé válnak. Mivel csak az élelmet fogyasztják, hasznos munkát nem végeznek, ezért a család fokozatosan kiűzi őket a kaptárból. A nyár közepétől kelő méhek az ún. telelő méhek. Életkoruk lényegesen hosszabb, akár 300 napig is élhetnek, testükben energiát biztosító zsírszövet alakul ki, hogy könnyebben átvészeljék a tél nehézségeit. A téli időszakot a méhek vegetáló életmódban töltik, a méhcsalád telelő fürtbe rendeződve csak a megfelelő hőmérséklet fenntartására és életének átmentésére koncentrál, amihez a kaptárba elraktározott bőséges élelem biztosít energiát.

A méhek valójában nem a kedvünkért készítenek mézet, hanem életben maradásuk érdekében. A nektárból készített méz a méhek fontos szénhidrátforrása egész évben: energiát biztosít a repüléshez, télen a fűtéshez, táplálék az utódok vagy azon társaik számára, akik a kaptárt nem tudják elhagyni.

A nektár mellett a méhek és utódaik másik fontos táplálékforrása a fehérjében dús virágpor, amit rágóikkal vagy testük szőrzetével vesznek fel. A megnedvesített viráporcsomócskákat a rágóktól az első pár lábak kefécskéi továbbítják a hátsó pár lábakon található kis kosárkába. Ez a virágpor-szállítási képesség teszi a méheket a leghatékonyabb megporzókká a mérsékelt égövön, amiből a világviszonylatban közel 20-25 ezer fajjal rendelkező vadméhek mellett a háziméhek is jelentős mértékben kiveszik a részüket. Hálásak lehetünk az „élet porát” szállító pici teremtményeknek, hiszen a megporzásnak köszönhetően a növények virulnak, és megadják számunkra az élethez nélkülözhetetlen élelmet.

Érdekességek



Albert Einstein állítólag azt mondta egyszer, hogy ha kihalnának a méhek, az emberiség mindössze négy évvel élné túl őket. Méhek nélkül valószínűleg nem lenne élet a földön, élelmiszereink egyharmada nem létezne, ugyanis az asztalra kerülő termények nagyjából egyharmadának, a haszonnövények 70%-ának beporzását méhek végzik.



A méz az egyetlen élelmiszer, ami az emberi élet fenntartásához szükséges 24-féle ásványi anyagból 22-t tartalmaz. Minél sötétebb egy méz, annál magasabb az ásványi anyag tartalma, mint a sötét színű mézharmat típusú erdei mézeknek.



Egy méhcsalád nyáron akár 40-60 ezer méhecskéből is állhat, vagyis olyan népes, mint egy Sopron vagy Eger nagyságú kisváros. Gyakran méhállamként is emlegetik a méhcsaládok népes társadalmát.



A méhek a természet legnagyobb „matematikusai”. A sejtek kialakításánál a maximum-minimum törvény érvényesül, aminek a hatszögletű sejtforma felel meg a legjobban. Miért? Az utódok számára a hatszögletű sejtformában legjobb a helykihasználás, és mivel a hatszögnek, mint mértani formának legkisebb a kerülete, minimális viasz felhasználásával készül.



Egy méhecske a mézhólyagjában egyszerre 70 mg nektárt tud szállítani, amiből 1 km megtételéhez 1,5-2mg-ot használ el. Mindez azt jelenti, hogy 1 kg nektár begyűjtéséhez körülbelül 15 000 méhnek kell nektárral tele hazatérnie és mindeközben összesen akár 40 ezer km-t is megtesznek.



Repülés közben a méhek testsúlyuk kb. 2/3-nak megfelelő terhet képesek szállítani. Hasonló teljesítmény elérése érdekében egy 90kg-os embernek 60kg zsákokat kellene mozgatnia.



A méhek a rövidebb hullámhosszú ultraibolya sugarakat is látják, a hosszú hullámhosszú vörös fénysugarakat nem. Ez az oka, hogy borult időben is meg tudják határozni a nap helyzetét, és tudnak tájékozódni.



Bár a méhek agya alig nagyobb egy szezámmagnál, fejlett idegrendszerüknek köszönhetően rendkívül okosak. Jól tájékozódnak, a nektár minősége és bősége alapján felállított virágpreferencia alapján gyűjtenek, van emlékezetük, tudnak négyig számolni, ki tudják fejezni érzéseiket és társaikat új képességekre tudják megtanítani.



A méhek a keserű íz kivételével képesek az édes, a savanyú és a sós íz megkülönböztetésére. Az édes íz érzékelése viszont különbözik az emberétől. A méhek az ember számára édes ízű mesterséges édesítőszereket (szacharin, szorbit) nem érzik édesnek és képesek különbséget tenni az egyes cukrok édessége között.



Egy kutatás szerint nemcsak az emberek, a méhek is engednek a koffein és a nikotin csábításának, előnyben részesítik azoknak a virágoknak – mint például különböző dohányfélék, a hárs vagy a déli gyümölcsök - nektárját, amelyek tartalmazzák ezeket az élénkítő szereket.



Tudtad, hogy a méheknek is van darázsdereka? A méheknél és a darazsaknál a potroh első és második szelvénye között van egy befűződés. Ez a darázsderék, amitől a potroh nagyon hajlékonnyá, jó irányíthatóvá válik.



A háziméhek tánccal jelzik egymásnak a nektár-, a virágpor- és a vízforrást, de azt is, ha a méh testét számára elérhetetlen helyen társai segítségével akarja megtisztíttatni. Ez utóbbi a borbélytánc. A gyűjtőméhek a nektárforrás elhelyezkedéséről és bőségéről kétféle tánccal tájékoztatják társaikat. A közeli, 100 méteren belül elhelyezkedő gyűjtőhely esetén a hazatérő méhek körtáncot, míg a 100 méternél távolabbi méhlegelő esetén nyolcasra emlékeztető alakban potrohriszáló táncot járnak.

Jó tudni



A méz kristályosodása természetes folyamat. Elsősorban a mézben található gyümölcs- és szőlőcukor arányától függ, de az idő múlása és a hőmérséklet is befolyásolja. Azok a mézek, amelyekben a gyümölcscukor aránya jóval magasabb, mint a szőlőcukoré, lassabban kristályosodnak. Ilyen például az akácméz.

Mézet fénytől védve, száraz, hűvös helyen tartsunk, savas kémhatása miatt kizárólag műanyagból, üvegből vagy saválló acélból készült edényben. Mivel könnyen felveszi a levegő nedvességtartalmát vagy átvesz idegen illatokat, ezért mézet mindig zárható edényben tároljunk!

A méz nem romlik meg, amennyiben nem kerül bele idegen anyag (pl. morzsa, stb.) illetve nem éri levegő, amiből nedvességet vehet fel.

A kristályos méz 40°C-os vízfürdőben bármikor visszamelegíthető, anélkül, hogy beltartalmi értéke csökkenne.

A méz fogyasztása 1 éves kor alatt nem ajánlott, mivel a kicsik bélrendszere ekkor még nem elég fejlett bizonyos mikroorganizmusok elleni védekezéshez.

Teába vagy más forró italba mézet nem szabad belekeverni, csak ha már lehűlt annyira, hogy fogyasztani lehet. Ellenkező esetben a hőre érzékeny enzimek lebomlanak és aktivitásuk csökken.

Sütéshez napraforgómézet vagy előbbit is tartalmazó vegyes virágmézet használjunk. A méz a süteményt szépen színezi, az ízeket előnyösen kiemeli. A méz higroszkóposságánál fogva a süteményt sokáig puhán tartja.

Gyors energiapótló, fokozza a teljesítőképességet, ugyanis a méz szőlő- és gyümölcscukor tartalma gyorsan bekerül a vérbe és a szervekbe, és azonnali energiapótlást jelent.

Kiváló természetes édesítőszer cukor helyett, mivel a mézben található egyszerű cukrok kevésbé terhelik a hasnyálmirigyet. Cukorbetegeknek ennek ellenére a méz fogyasztása nem, vagy csak orvosuk beleegyezésével ajánlott!

Számos ásványi anyagot (pl. kalcium, réz, vas, mangán, cink, kálium) és vitamint (C, B1, B2) tartalmaz, bizonyított gyulladáscsökkentő és immunerősítő, roboráló hatással bír.

A méz igen gazdag baktériumok fejlődését gátló anyagokban. Antibakteriális tulajdonsága miatt alkalmas a bőr tisztítására, a pattanások, fertőzések, egyes bőrbetegségek (pl. ekcéma) kezelésére, elősegíti a bőrsérülések, sebek gyorsabb és szebb gyógyulását. Csak termelőtől vásárolt 100%-ban tiszta, természetes mézet használj ilyen célra!

Gazdag beltartalmának köszönhetően táplál és hidratál, mindemellett pedig feszesít, ránctalanít és nyugtat. Nem csupán bőrön, de hajon és körmökön is alkalmazhatjuk.

Kérdésed van?


Székhely

4405 Nyíregyháza
Hajó utca 7.

Hívj minket!

Munkanapokon 8-17 óra között:
+36 30 687 0876

E-mail címünk

info@tundermehes.hu